10 Mesta u Egiptu Koje Treba Posetiti

10 Mesta u Egiptu Koje Treba Posetiti

Egipat je zemlja bogate istorije i kulture, sa brojnim znamenitostima koje privlače turiste iz celog sveta. Ova zemlja je poznata po svojim drevnim piramidama, hramovima i grobnicama, kao i po svojoj unikatnoj pustinjskoj i oaznoj prirodi. U ovom tekstu ćemo predstaviti deset mesta koja treba posetiti u Egiptu i dati kratak pregled njihovih znamenitosti i atrakcija.

Mesta koja treba posetiti u Egiptu

  1. Giza – Giza je grad u Egiptu, poznat po piramidama koje se nalaze u njegovom okruženju. Piramide su velike kamene građevine koje su sagrađene u starom Egiptu kao grobnice za faraone i njihove porodice. Najpoznatije piramide su one u Gizi, uključujući Veliku piramidu, koju mnogi smatraju jednom od sedam novih čuda sveta.
  2. Kairo – Kairo je glavni grad Egipta i najveći grad na afričkom kontinentu. Smješten je na obalama rijeke Nil u sjevernom Egiptu. Kairo je poznat po svojoj bogatoj povijesti i kulturi, kao i po brojnim istorijskim znamenitostima koje posjeduje, uključujući Kraljevsku palaču, Džamiju Al-Azhar i Kraljevski muzej. Kairo je također važno trgovinsko i kulturno središte za cijeli region.
  3. Luxor – Luxor je grad u središnjem Egiptu, na obali rijeke Nil. Poznat je po svojim brojnim istorijskim znamenitostima, uključujući hramove i grobnice iz drevnog Egipta. Jedan od najpoznatijih spomenika u Luxoru je hram Karnak, koji se smatra jednim od najimpresivnijih hramova u drevnom Egiptu. Drugi poznati spomenik u Luxoru je hram u Džeseru, koji je izgrađen u čast faraona Hatšepsuta. Danas Luxor služi kao važno turističko odredište za posjetioce koji žele da saznaju više o drevnom Egiptu i njegovoj povijesti.
  4. Asuan – Asuan je grad u Egiptu, smješten na obalama rijeke Nil u južnom dijelu zemlje. Asuan je poznat po svojoj bogatoj povijesti i kulturi, kao i po brojnim istorijskim znamenitostima koje posjeduje. Asuan je poznat po svojoj tvrđavi iz 19. stoljeća, koja je izgrađena od strane Britanaca tokom njihove kolonijalne vladavine u Egiptu. Danas Asuan služi kao važno turističko odredište za posjetioce koji žele da saznaju više o drevnom Egiptu i njegovoj povijesti.
  5. Abu Simbel – Abu Simbel je arheološko nalazište u Egiptu, smješteno u južnom dijelu zemlje, pored granice sa Sudanom. Poznat je po dva hrama koja su izgrađena u čast faraona Ramzesa II-g i njegove supruge Nefertari. Ovi hramovi su poznati po svojoj impresivnoj arhitekturi i ukrašenim zidnim slikama koje prikazuju scenama iz drevnog Egipta. Abu Simbel je također poznat po tome što je izgrađen tako da se dva puta godišnje, na dan rođenja faraona i dan njegove krune, sunce udara direktno u unutrašnjost hrama i osvetljava statuu faraona. Danas Abu Simbel služi kao važno turističko odredište za posjetioce koji žele da saznaju više o drevnom Egiptu i njegovoj povijesti.
  6. Dahab – Dahab je grad u Egiptu, smješten na obali Sredozemnog mora u sjevernom dijelu zemlje. Poznat je po svojoj plaži i živahnom noćnom životu, te je popularno turističko odredište za one koji žele da uživaju u sunčanju i kupanju u moru. Dahab također ima bogatu povijest i kulturu, kao i brojne istorijske znamenitosti koje posjeduje, uključujući staru rtnu palaču i džamiju Al-Masaar. Danas Dahab služi kao važno turističko odredište za posjetioce koji žele da uživaju u ljetovanju na obali Sredozemnog mora.
  7. Aleksandrija – Aleksandrija je grad u Egiptu, smješten na obali Sredozemnog mora u sjevernom dijelu zemlje. Poznat je po svojoj bogatoj povijesti i kulturi, kao i po brojnim istorijskim znamenitostima koje posjeduje, uključujući Kraljevsku palaču, Lighthouse of Alexandria i muzej Biblioteka Aleksandrija. Aleksandrija je također poznata po tome što je nekada bila glavni grad drevnog Egipta, te je bila važno trgovinsko i kulturno središte. Danas Aleksandrija služi kao važno turističko odredište za posjetioce koji žele da saznaju više o drevnom Egiptu i njegovoj povijesti.
  8. Hurghada – Hurgada je grad u Egiptu, smješten na obali Crvenog mora u sjevernom dijelu zemlje. Poznat je po svojoj plaži i živahnom noćnom životu, te je popularno turističko odredište za one koji žele da uživaju u sunčanju i kupanju u moru. Hurgada također ima bogatu povijest i kulturu, kao i brojne istorijske znamenitosti koje posjeduje, uključujući staru rtnu palaču i džamiju Al-Masaar. Danas Hurgada služi kao važno turističko odredište za posjetioce koji žele da uživaju u ljetovanju na obali Crvenog mora.
  9. Šarm el-Šejh – Šarm el-Šejh je grad u Egiptu, smješten na obali Crvenog mora u sjevernom dijelu zemlje. Poznat je po svojoj plaži i živahnom noćnom životu, te je popularno turističko odredište za one koji žele da uživaju u sunčanju i kupanju u moru. Šarm el-Šejh također ima bogatu povijest i kulturu, kao i brojne istorijske znamenitosti koje posjeduje, uključujući staru rtnu palaču i džamiju Al-Masaar. Danas Šarm el-Šejh služi kao važno turističko odredište za posjetioce koji žele da uživaju u ljetovanju na obali Crvenog mora.
  10. Siwa Oaza – Siwa Oaza je grad u Egiptu, smješten u pustinji u sjevernom dijelu zemlje. Poznat je po svojoj bogatoj povijesti i kulturi, kao i po brojnim istorijskim znamenitostima koje posjeduje, uključujući staru rtnu palaču i džamiju Al-Masaar. Siwa Oaza je također poznata po svojoj blizini jezeru Siwa, koje je jedno od najvećih jezera u pustinji. Danas Siwa Oaza služi kao važno turističko odredište za posjetioce koji žele da saznaju više o drevnom Egiptu i njegovoj povijesti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *