Upoznajte Tunis – 10 Zanimlivosti o Tunisu

10 Zanimlivosti o Tunisu

Tunis je zemlja koja se nalazi u severnoj Africi i koja je poznata po svojoj bogatoj istoriji, prekrasnim plažama i pustinjskim krajolicima te izvrsnoj tekstilnoj industriji. Ova zemlja je dom mnogim prekrasnim istorijskim i kulturnim spomenicima, a njena kultura se očituje u njezinoj glazbi, plesu, umjetnosti i kulinarskim tradicijama. Tunis je također poznata po svojim ljekovitim termalnim izvorima, koji se smatraju izvrsnim za liječenje mnogih zdravstvenih problema. U nastavku ćemo se detaljnije upoznati sa zanimljivostima o Tunisu.

Zanimljivosti o Tunisu

  1. Tunis je država u severnoj Africi sa glavnim gradom Tunisom.
  2. Tunis je jedna od najstarijih civilizacija na svijetu, a njena istorija seže u 3. stoljeće prije Krista.
  3. Tunis je poznata po svojim plažama, prekrasnim pustinjskim krajolicima i bogatoj kulturi i istoriji.
  4. Tunis je bila jedna od prvih zemalja u Africi koja je dobila nezavisnost od Francuske, što se dogodilo 1956. godine.
  5. Tunis je poznata po svojoj vrsti jela po imenu “couscous”, koja se sastoji od krupnog pšeničnog brašna i mesa ili povrća.
  6. Tunis je poznata po svojoj izvrsnoj tekstilnoj industriji, posebno po proizvodnji prekrasnih karipskih tepiha i prekrasnih ručno izrađenih haljina i odjevnih predmeta.
  7. Tunis je dom mnogim prekrasnim istorijskim i kulturnim spomenicima, uključujući Kairouan, jedno od najstarijih islamskih gradova na svijetu, te istorijski grad Carthage, nekadašnje glavno sjedište Kartagine.
  8. Tunis je poznata po svojoj bogatoj kulturi, koja se očituje u njezinoj glazbi, plesu, umjetnosti i kulinarskim tradicijama.
  9. Tunis je poznata po svojim prekrasnim pustinjskim krajolicima, uključujući Saharu, najveću pustinju na svijetu.
  10. Tunis je poznata po svojim ljekovitim termalnim izvorima, koji se nalaze u mnogim dijelovima zemlje i koji se smatraju izvrsnim za liječenje mnogih zdravstvenih problema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *