Upoznajte Iran – 10 Zanimljivosti o Iranu

10 Zanimlivosti o Iranu

Iran je država koja se nalazi u zapadnoj Aziji, graniči se sa Irakom na zapadu, Turskom na severozapadu i Avganistanom i Pakistanom na istoku. To je 18. najveća zemlja na svetu po površini, pokrivajući površinu od približno 1.648.195 kvadratnih kilometara. Glavni grad Irana je Teheran, koji je ujedno i najveći grad u zemlji. Iran ima bogatu i drevnu istoriju koja datira još od ranih dana civilizacije i dom je raznolikog spektra etničkih grupa. Službeni jezik Irana je persijski, a zvanična religija islam. U ovom članku ćemo istražiti 10 zanimljivih činjenica o Iranu.

Zanimljivosti o Iranu

  1. Iran je 18. najveća zemlja na svetu po površini, pokrivajući površinu od približno 1.648.195 kvadratnih kilometara.
  2. Iran se nalazi u zapadnoj Aziji i graniči se sa Irakom na zapadu, Turskom na severozapadu, Jermenijom i Azerbejdžanom na severu, Turkmenistanom na severoistoku, Avganistanom i Pakistanom na istoku.
  3. Službeni jezik Irana je persijski, koji govori više od polovine stanovništva zemlje.
  4. Iran ima bogatu i drevnu istoriju koja datira još od ranih dana civilizacije. Zemlja je nekada bila dom moćnog Persijskog carstva, koje je vladalo većim delom drevnog sveta.
  5. Glavni grad Irana je Teheran, koji je ujedno i najveći grad u zemlji. Ostali veći gradovi u Iranu su Isfahan, Mašhad i Širaz.
  6. Iran je dom za različite etničke grupe, uključujući Persijance, Kurde, Azerbejdžance i Lure.
  7. Zvanična religija Irana je islam, a većinu stanovništva čine muslimani šiiti. Međutim, u zemlji živi i značajan broj sunitskih muslimana, hrišćana, Jevreja i Zoroastrijanaca.
  8. Iran je islamska republika i njime vlada jednopartijski sistem od revolucije 1979. godine.
  9. Iranska ekonomija u velikoj meri zavisi od izvoza nafte, koja čini značajan deo BDP-a zemlje.
  10. Iran je poznat po svom bogatom kulturnom nasleđu, uključujući čuvene persijske tepihe, zamršenu arhitekturu i ukusnu kuhinju. Zemlja je takođe dom nekoliko UNESCO-ovih lokacija svetske baštine, uključujući drevni grad Persepolis i Persijske bašte.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *