Upoznajte Švajcarsku – 15 Zanimljivosti o Švajcarskoj

15 Zanimljivosti o Švajcarskoj

Dobrodošli na naš blog post o 15 zanimljivih činjenica o Švajcarskoj! Švajcarska je mala, ali fascinantna zemlja koja se nalazi u centralnoj Evropi, sa bogatom istorijom i kulturom, zadivljujućim prirodnim lepotama i visoko razvijenom ekonomijom. U ovom postu ćemo istražiti neke od najzanimljivijih činjenica o ovoj jedinstvenoj i fascinantnoj zemlji, uključujući njenu istoriju, geografiju, kulturu i ekonomiju. Dakle, bez daljeg odlaganja, zaronimo u našu listu od 15 zanimljivih činjenica o Švajcarskoj!

Zanimljivosti o Švajcarskoj

Zanimljivosti o Švajcarskoj

 1.  Švajcarska je mala država koja se nalazi u centralnoj Evropi, graniči se sa Nemačkom na severu, Francuskom na zapadu, Italijom na jugu i Austrijom i Lihtenštajnom na istoku.
 2. Zvanični naziv Švajcarske je Švajcarska Konfederacija, što odražava politički sistem zemlje federalizma.
 3. Švajcarska ima četiri zvanična jezika: nemački, francuski, italijanski i retroromanski.
 4. Švajcarska zastava je crveni kvadrat sa belim krstom u sredini. Crvena boja predstavlja krv Švajcaraca koji su se borili za svoju slobodu, dok beli krst predstavlja njihovu hrišćansku veru.
 5. Švajcarska je poznata po svom planinskom pejzažu i prelepom prirodnom pejzažu, sa švajcarskim Alpima koji pokrivaju oko 60% kopnene površine zemlje.
 6. Najviša tačka u Švajcarskoj je Dufourspitze, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 4.634 metra (15.203 stopa) u masivu Monte Rosa.
 7. Švajcarska je dom mnogih poznatih jezera, uključujući Ženevsko jezero, Bodensko jezero i Ciriško jezero.
 8. Švajcarci su poznati po svojoj ljubavi prema čokoladi, a zemlja je dom mnogih svetski poznatih brendova čokolade, kao što su Lindt i Toblerone.
 9. Švajcarci su takođe poznati po svojim preciznim i visokokvalitetnim proizvodima, posebno u oblasti časovničarstva i bankarstva.
 10. Švajcarska ima dugu tradiciju neutralnosti i nije bila umešana u rat od 1815. godine.
 11. Švajcarska privreda je visoko razvijena i jedna od najjačih u svetu, sa fokusom na usluge i visokotehnološke industrije.
 12. Švajcarska ima dugu istoriju direktne demokratije, a građani imaju visok stepen političkog učešća kroz česte referendume i inicijative.
 13. Glavni grad Švajcarske je Bern, koji je takođe politički i kulturni centar zemlje.
 14. Švajcarska je dom mnogih svetski poznatih kulturnih institucija, kao što su Švajcarski nacionalni muzej u Cirihu i umetnički muzej Fondacije Bejeler u Riehenu.
 15. Švajcarska je popularna turistička destinacija, poznata po svojim zadivljujućim prirodnim lepotama, bogatom kulturnom nasleđu i visokom životnom standardu.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *