Upoznajte Argentinu – 17 Zanimljivosti o Argentini

Zanimljivosti o Argentini

Argentina je južnoamerička zemlja poznata po svojim prirodnim lepotama, bogatoj kulturi i raznovrsnoj ekonomiji. Smeštena između Čilea i Urugvaja, Argentina je druga po veličini država na kontinentu i ima populaciju od preko 44 miliona ljudi. Zemlja je dobila ime po latinskoj reči „argentum“, što znači „srebro“, a ime je dobila po srebrnim planinama koje su tamo otkrivene. U ovom članku ćemo istražiti 12 zanimljivih činjenica o Argentini, uključujući njenu istoriju, kulturu i ekonomiju.

Zanimljivosti o Argentini

 1. Argentina je druga po veličini država u Južnoj Americi, posle Brazila.
 2. Naziv “Argentina” potiče od latinske reči “argentum”, što znači “srebro”. Država je dobila ime po srebrnim planinama koje su tamo pronađene.
 3. Zvanični jezik Argentine je španski.
 4. Argentina ima bogatu i raznoliku kulturu, sa uticajima iz Evrope, Afrike i autohtonih naroda Amerike.
 5. Tango, ples koji je nastao u Argentini, jedan je od najpoznatijih kulturnih izvoznih proizvoda zemlje.
 6. Argentina je poznata po svojim prirodnim lepotama, uključujući planine Ande, pašnjake Pampas i vodopade Iguasu, jedan od najvećih vodopada na svetu.
 7. Argentina je dom brojnih jedinstvenih i ugroženih vrsta, uključujući pumu, jaguara i džinovskog mravojeda.
 8. Argentinska privreda u velikoj meri zavisi od poljoprivrede, pri čemu su usjevi poput soje i kukuruza glavni izvozni proizvodi.
 9. Argentina je rodno mesto mnogih poznatih ljudi, uključujući revolucionarnog vođu Če Gevaru, fudbalsku legendu Dijega Maradonu i pisca dobitnika Nobelove nagrade Gabrijela Garsiju Markeza.
 10. Argentinska zastava se sastoji od tri horizontalne trake, sa bojama koje predstavljaju nebo, sunce i krv naroda nacije.
 11. Argentinska himna “Himno Nacional Argentino” jedna je od najdužih na svetu, sa preko 600 reči.
 12. Argentina je 2012. godine postala prva latinoamerička zemlja koja je legalizovala istopolne brakove.
 13. Argentina je dom mnogih nacionalnih parkova i zaštićenih područja, uključujući Nacionalni park Iguasu, koji je 1984. godine proglašen UNESCO-vom svetskom baštinom.
 14. Argentinska kuhinja je poznata po mesu na žaru, empanadama i dulce de leche, slatkom karamel sosu napravljenom od mleka i šećera.
 15. Argentinsko vino je visoko cenjeno na međunarodnom nivou, a zemlja je peti najveći proizvođač vina u svetu.
 16. Fudbal je najpopularniji sport u Argentini, a reprezentacija je dva puta osvojila FIFA Svetsko prvenstvo, 1978. i 1986. godine.
 17. Argentinski pezos je zvanična valuta Argentine. Međutim, zbog visoke inflacije i ekonomske nestabilnosti, mnoga argentinska preduzeća i pojedinci koriste američki dolar kao stabilniju alternativu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *