Imate pravo na 600 evra odštete zbog otkazivanja leta

Imate pravo na 600 evra odštete zbog otkazivanja leta

Jedan od najvećih problema na putovanju može se dogoditi pri samom startu – otkazivanje ili duže kašnjenje leta može ozbiljno poremetiti naše planove i upropastiti nam odmor ili poslovno putovanje. Zato je bitno da poznajemo svoja prava u oblasti avio saobraćaja kako bi ostvarili nadoknadu ili kompenzaciju u vidu zamene leta.

Po regulativi Evropske Komisije broj 261/2004 koja je stupila na snagu 2005. godine imate odredjena prava pri otkazivanju ili dužem kašnjenju leta.

Osnovna prava i pomoć pri kašnjenju od dva sata ili otkazivanju leta su dva telefonska poziva, kao i obrok, koji je najčešće u obliku vaučera koji možete iskoristiti na samom aerodromu. Ukoliko je let otkazan ili kasni više od dva sata u zoni leta do 1500 km putnik ima pravo na osnovnu pomoć kao i na odštetu u vrednosti od 250 evra.

Kada je vaš let otkazan ili kasni više od 3 sata u zoni leta do 3500 km imate prava na osnovnu pomoć u vidu vaučera za obrok i telefonskih poziva kao i na odštetu u vrednosti od 400 evra.Ukoliko je vaš let otkazan ili kasni 4 sata i više, imate prava na odštetu od 600 evra.

Bitno je napomenuti da vaše pravo možete ostvariti ukoliko letite u okvirima Evropske Unije bez obzira kojom avio kompanijom letite, takodje se odnosi i na letove kojima je polazna ili dolazna tačka neka od zemalja Evropske Unije ( npr kada letite iz Srbije ili ka Srbiji iz neke od država EU ) kao i kada je avio kompanija neke od država EU bez obzira na vaše odrdeište ili polazak. Evropska Unija u ovom slučaju uključuje i Island, Norvešku i Švajcarsku.

Osim osnovnih prava, kao i novčane nadoknade, ako je vaš let otkazan ili kasni ceo dan ili čak više dana, imate i pravo na hotelski smeštaj i prevoz od aerodroma i nazad. Kada dodjete u situaciju da ste na aerodromu a vaš let kasni, najbolje je da se obratite službenicima avio kompanije kojom letite, a koja ima kancelariju na samom aerodromu, i direktno od njih zatražite osnovna prava i hotelski smeštaj.

A kako do nadoknade koja može biti i do 600 evra? Novčanu nadoknadu možete ostvariti i do 90 dana nakon otkazivanja ili kašnjenja vašeg leta. Najbolji način kako do vašeg prava je kontaktiranje same avio kompanije. Možete je ostvariti telefonskim pozivom ili slanjem elektronske poruke avio kompaniji koju možete naći na njihovoj internet prezentaciji ( pa čak i preko društvenih mreža, a oni će vam proslediti zvaničnu formu za popunjavanje podataka )

Ukoliko ne želite da sami kontaktirate avio kompaniju i ostvarite vaše pravo direktno preko njih, možete angažovati jednu od brojnih privatnih kompanija koje se bave nadoknadama i kompenzacijama u avio saobraćaju, ali ako se odlučite na ovaj korak morate znati da sama kompanija ostvaruje odredjeni procenat od vaše nadoknade.

Post napisan od strane @Ivan Andrejic predjasnji vlasnik domene/sajta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *