Performans – umetnost posle koje se zamislite

Performans

Do nedavno, za performans je moglo da se kaže da je umetnost koja je rezervisana za malobrojnu publiku. Mnogi umetnici koji se bave performansom, ali i konceptualnom umetnošću su bili indiferentni na činjenicu da im mediji ne daju dovoljno prostora. Usled nedostatka informisanosti, šira publika decenijama nije bila u prilici da se upozna sa ovom vrstom umetnosti i izgradi svoj stav. Marina Abramović je shvatila da nije dovoljno imati samo kvalitetan koncept i dobru ideju. Tu ideju neko mora i da čuje. 2012. godine napravila je veliku retrospektivu svog rada pod nazivom ,,Umetnik je prisutan,, u Muzeju savremene umetnosti u Nju Jorku. Lejdi Gaga i mnoge druge poznate ličnosti su posetile izložbu, vest se proširila društvenim mrežama, i to je dovelo veliki broj mladih ljudi. Valjanje u blatu, gadjanje životinjskim iznutricama i 700 sati ćutanja su privukli veliku pažnju masovnih medija i umetnički domino efekat je mogao da počne. Usledio je kratkotrajni šok a nakon toga i ozbiljna introspekcija što je i suština svake umetnosti, da nas navede na razmišljanje. U klasičnim oblicima umetnosti kao što je slikarstvo ili vajarstvo mi vidimo samo delo umetnika, a u performansu publika ima interakciju sa samim umetnikom. Posmatrač postaje deo umetnosti, jer bez povratne informacije performans ne postoji.

O uticaju Marine Abramovic u svetu govori i veliki broj umetnika koji svoju inspiraciju pronalazi u njenom životu i stvaralaštvu. Jedna od njenih učenica je i Činaru Šiota, konceptualna umetnica iz Japana koja ima veliki medjunarodni uspeh i svoje instalacije predstavlja širom sveta. Njena najnovija instalacija pod nazivom ,,Ja na nekom drugom mestu,, je na svetskoj turnejji i trenutno je predstavljena u Briselu, u Kraljevskom Muzeju Umetnosti. Činaru svojom instalacijom koja podrazumeva i performans želi da prikaže relativnost fizičkog sveta. Ona govori o duši čoveka i umetnika koja ostaje i posle njene fizičke transformacije. Njeni radovi su bili izloženi na Bijenalu u Veneciji ali i na brojnim svetskim muzejima moderne umetnosti.

Ali problem mladih, neafirmisanih umetnika je što nemaju mnogo prilika da izlažu svoje radove. Jedan od onih koji su uspeli u tome da menjaju trenutnu situaciju je i Vićenco Kasale, umetnički direktor i osnivač festivala ,,ArtoNov,, koji se već 5 godina svake jeseni održava u glavnom gradu Belgije. On kaže da je suština promene u interakciji izmedju umetnika iz različitih oblasti umetnosti i prikazivanje proizvoda te kolaboracije široj publici. On je inspirisan idejom povezivanja arhitekture i različitih vidova umetnosti. Arhitektura, i mesto gde se umetnost izvodi, kako on kaže, bitna je i za sam ritual umetnosti. Cilj ovog Festivala je da prikaže koncept ,,Totalne umetnosti,, i da ujedini muziku, ples i teatar sa novim vidovima umetnosti kao što su performans, koncept i instalacija. Takav vid povezivanja omogućuje prostor za rad mladim umetnicima Evrope, gde će zajedno istraživati njihovu umetničku znatiželju ali i profesionalnu emancipaciju.

Artonov je idealno mesto za ekspresiju mladih umetnika koji svoje ideje mogu da predstave publici na jedan interdisciplinarni način. U upotrebi su i nove tehnologije kako bi se na najbolji način došlo do istine – glavne vodilje umetnosti.

Budućnost ovog Festivala je u ideji povezivanja svih gradova Evrope koji su poznati po svojoj Art Nuvo arhitekturi. Medjunarodni aspekt bi ovom festivalu omogućio da ostvari svoj prvobitan cilj, a to je izgradnja novih mostova, kako imedju umetnika iz različitih zemalja, tako i publike koja bi upoznala umetnost izvan granica svojih država. Kako umetnički direktor Vinćenco Kasale napominje, jedna od sledećih mogućih lokacija za održavanje Festivala može biti i Srbija, i smatra da je susret umetnika i publike vrlo bitna, kako bi nestajale barijere, i kako bi se gradila nova prijateljstva.

Post by Ivan Andrejic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *