Upoznajte Avganistan – 20 Zanimljivoti o Avganistanu

10 Zanimlivosti o Avganistanu

Avganistan je zemlja sa bogatom istorijom i kulturom, koja se nalazi u centralnoj i južnoj Aziji. Uprkos tome što je poznat po stalnim sukobima i nestabilnosti, Avganistan je fascinantna i raznolika zemlja sa živopisnom umetničkom i kulturnom scenom i otpornom populacijom. U ovom članku ćemo istražiti 10 činjenica o Avganistanu, koje pokrivaju njegovu geografiju, ljude, ekonomiju i još mnogo toga. Dakle, čitajte dalje da biste saznali više o ovoj fascinantnoj zemlji.

Zanimljivosti o Avganistanu

 1. Avganistan je država koja se nalazi u centralnoj i južnoj Aziji.
 2. Glavni grad Avganistana je Kabul.
 3. Zvanični jezik Avganistana je dari, koji je vrsta persijskog.
 4. Stanovništvo Avganistana je oko 32 miliona.
 5. Glavna religija koja se praktikuje u Avganistanu je islam.
 6. Valuta Avganistana je avganistanski avgani.
 7. Ekonomija Avganistana je uglavnom zasnovana na poljoprivredi, sa glavnim usevima uključujući pšenicu, kukuruz i pamuk.
 8. Avganistan ima dugu istoriju, sa dokazima o ljudskom stanovanju koji sežu barem do perioda srednjeg paleolita.
 9. Avganistan je bio mesto mnogih ratova i sukoba, uključujući i rat koji je u toku u Avganistanu.
 10. Avganistan je planinska zemlja, kroz koju prolazi planinski lanac Hindukuš.
 11. Avganistan ima raznoliko kulturno nasleđe, sa uticajima iz Centralne Azije, Južne Azije i Bliskog istoka.
 12. Zvanični naziv Avganistana je Islamska Republika Avganistan.
 13. Avganistanski narod se sastoji od mnogo različitih etničkih grupa, uključujući Paštune, Tadžike, Hazare, Uzbeke i druge.
 14. Uprkos teškoj političkoj situaciji, Avganistan ima živu umetničku i kulturnu scenu, sa tradicionalnom muzikom, plesom i književnošću koji su važan deo nasleđa zemlje.
 15. Avganistan je dom brojnih značajnih istorijskih i kulturnih znamenitosti, uključujući Bamijanske Bude, Minaret Džem i Muzej Kabula.
 16. Zastava Avganistana sastoji se od tri jednake vertikalne trake crne, crvene i zelene boje, sa nacionalnim amblemom (Hram džema) u centru crvene trake.
 17. Avganistan ima bogatu i raznovrsnu kuhinju, a popularna su jela kao što su ćevapi, mantu (knedle) i auš (supa od rezanaca, mesa i povrća).
 18. Avganistan je zemlja bez izlaza na more, graniči se sa Pakistanom na istoku i jugu, Iranom na zapadu, Turkmenistanom, Uzbekistanom i Tadžikistanom na severu i Kinom na severoistoku.
 19. Obrazovni sistem u Avganistanu je bio pod velikim uticajem godina sukoba i nestabilnosti, ali vlada je uložila napore da poboljša pristup obrazovanju, posebno za devojčice.
 20. Uprkos brojnim izazovima, Avganistan ima otporan i otporan narod koji je poznat po svom gostoprimstvu i ljubaznosti.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *